Ramazanda susuzluğa iyi gelen ve sahurda tüketilmesi gereken besinler…
Oruç tutacakların sıkça sorduğu sorular arasında sahur ve İftarda neler yemeliyiz? Hangi besinlerden uzak durmalıyız? Sahurda hangi besinleri tüketirsek susamayız? İşte tüm bu soruların cevapları ve ramazanda susuzluğa iyi gelen besinler ve faydaları…
RAMAZANDA SUSUZLUĞA İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?
-------- Sponsorlu --------
– Kefir, yüzyıllardır susuzluğu giderdiği için Ramazanlarda tüketilen bir içecektir. İçerdiği faydalı bakteriler; hazımsızlığa ve mide ekşimesine de iyi gelir. Sahurda tüketilen iki bardak kefir, gün içerisindeki yaşanan susuzluğu giderir.
– Vitamin ve mineral bakımından zengin olan; kiraz, kayısı, çilek ve erik gibi meyveler oruç saatlerinde yaşanan susuzluğa iyi gelir. Bu meyvelerden yapılan komposto soğuk tüketildiğinde vücudun günlük su ihtiyacını fazlasıyla karşılar. Uzmanlar, bu meyvelerden yapılan kompostonun iftar ve sahurda birer kase tüketilmesi öneriyor.
– Su oranının yanı sıra şeker oranında yüksek olduğu kavun ve karpuz gibi meyvelerin iftar ve sahurda tüketilmesi gerekir. Bu sayede oruç saatlerinde vücutta yaşanabilecek su ve şeker kaybı engellenmiş olur.
– Soğuk çorbalar, serinletici ve tok tutma özelliği sayesinde, özellikle sahurda tüketilmesi gereken besinlerdendir.
SAHURDA İKİ BARDAK KEFİR İÇERSENİZ…
Bir süt ürünü olan kefir, süt asidi ve alkol fermantasyonu yardımı ile yapılır. İçeriğinde sütün bütün mineral ve vitaminlerini barındıran kefir, ancak süte oranla daha az bakteri içerir. İnsan sağlığına birçok faydası plan kefir özellikle Ramazan aylarında uzmanların susuzluğa karşı tüketilmesini tavsiye ettiği besinlerin başında gelir.
Peki vücudumuzun sıvı ihtiyacını gideren besinler nelerdir?
İşte vücudumuzun sıvı ihtiyacını gideren besinler ve faydaları…
-------- Sponsorlu --------
SALATALIK
Salatalık yüzde 96 oranda sıvı içermektedir. En yüksek sıvı oranına sahip olan bu besinden günde iki tane tüketerek vücudun günlük ihtiyacı oaln sıvının yüzde 40’ını karşılar. Aynı zamanda salatalık C,K ve B vitaminleri bakımından zengindir.
KABAK
Salatalıktan sonra sıvı oranı yüksek oaln besin kabaktır. Ancak kabaktaki sıvı oranındna yaralanmak için kaynatılıp tüketilmesi gerekir. Kızartılan kabak su miktarını çok çabuk kaybeder. Özellikle diyet ve düzenli spor yapan kişilerin hafta da iki tabak kaynatılmış olarak yapılan kabak yemeği tüketerek vücudun ihtiyacı oaln sıvının yüzde 50’sini karşılayabilir.
DOMATES
En çok tüketilen besinlerden biri oaln domates sıvı oranı yüksektir. Ancak domatesin içeriisnde aynı zamdna asit içerikli maddelerde varır. Bu yüzden günde 3 ya da 4’ten fazla tüketilmemelidir. Ayrıca domates sadece sıvı oranı için fayda sağlayan bir besin değil aynı zamanda içeridiği flavanoid madde sayesinde antioksidan etkiside göstererek vücudu kanserli hücrelere karşı korur.
ÇİLEK
C vitamini bakımından çok zengin olan çilek, içeriğinde yüzde 90’dan fazla su miktarına sahiptir. Kalp ve damar hastalıklarını önler, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Lifli yapısı sayesinde uzun süre tok tutar.
LİMON
İçeriğinde yüzde 90’dan fazla su bulunduran limon, yaz aylarında şekersiz limonata şeklinde tüketilebilir.
BİBER
Biber, bol miktarda A ve C vitamini içerir. Yine içeriğindeki su miktarı, yüzde 90’dan fazladır. İçeriğindeki vitaminlerle, hücrelerin sağlıklı çalışmasını sağlar.
KARPUZ
Karpuzun su içeriği yüzde 92 oranındadır. Ayrıca Beta-karoten, likopen ve C vitamini bakımından da oldukça zengin bir meyvedir. İçeriğindeki B vitaminleri ile gün içinde enerjiyi korumaya yardımcı olur. Kan dolaşımını hızlandırır ve zararlı maddeleri damarlarınızdan uzak tutarak kolesterol seviyesinin yükselmesini engeller. Ancak yaz aylarında en fazla tüketilen ve serinlik veren karpuzun, yüksek miktarda şeker içerdiği unutulmamalıdır.