Çocuklarımıza korona virüsü anlatırken nelere dikkat etmeliyiz…
Tüm dünyayı saran Korona Virüsü sadece yetişkinler değil çocuklar da etkileniyor. Her gün gazetelerde, TV kanallarda ve internette yayınlanan ölüm haberleri ve korkunç görüntüler çocuklarımızda bir kaygı bozukluğuna neden oluyor. Peki çocuklarımıza bu büyük tehlikeyi, endişeye sevketmeden nasıl anlatmalıyız? İşte cevabı…
-------- Sponsorlu --------
ÖNCE SİZ SAKİN OLUN VE GÜVEN VERİCİ YAKLAŞIN
Çocuklarınıza yardımcı olabilmeniz kendi beden ve ruh sağlığınızla çok yakından ilişkili. Onlar, sizi, sandığınızdan çok daha yakından gözlüyor ve anlam çıkarmaya çalışıyor. Dolayısıyla sizin haberlere ve görüntülere verdiğiniz tepkiler onları doğrudan etkileyeceğinden, soğukkanlı davranmanız ve verdiğiniz tepkilerde kontrollü olmanız onları rahatlatacaktır.
FELAKET SENARYOLARINDAN BAHSETMEYİN
Çocuğunuza koronavirüsle ilgili sosyal medya ve bu konuda her ‘konuşanın’ söylediklerinin doğru olmayabileceğini belirtin. Güvenilir bilgi kaynaklarını belirleyin ve onunla sadece emin olduğunuz bilgileri paylaşın. Çocuğunuzun yanında dramatik haberlerden ve felaket senaryolarından bahsetmeyin. Kendinizi koronavirüsle ve salgınla ilgili her gelişmeyi sürekli takip etmek zorunda hissetmeyin. Bu hem sizin, hem de çocuğunuzun kaygısını artıracaktır.
GENELDEN ÖZELE DOĞRU ANLATIN
Sadece koronavirüs değil, virüslerin genel zararları ve genel salgınları da içine katarak çocuklarınızla konuşun. Hastalıkla ilgili neler bildiklerini sorun ve onların öğrenmek istediklerine cevap verin. Çok küçük çocuklarda ayrıntılı bilgi vermek onları rahatlatmak yerine yeni korkuların ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir. Bu nedenle ayrıntıya girmek yerine uygun hijyen önlemleri hakkında bilgi vermek yeterli olabilir.
-------- Sponsorlu --------
RAHAT HİSSETTİĞİ ORTAMDA KONUŞUN
Konuşmayı güvenli bir ortamda, çocuğunuzun rahatça kendisini ifade edebileceği, kitap okuma, resim yapma ve benzeri etkinlikler sırasında gerçekleştirebilirsiniz. Endişelerini küçümsemeyin veya görmezden gelmeyin. Bu duyguları yaşamanın olağan olduğunu ve ne zaman isterlerse bu konu hakkında konuşabileceğinizi belirtin.
YAŞ VE GELİŞİM DÜZEYİNE UYGUN, DÜRÜST CEVAPLAR VERİN
Çocuklarınıza yaşları ve gelişim düzeylerine uygun bir dil kullanarak bilgi verin; tepkilerini ve kaygı düzeylerini değerlendirin. Cevaplayamadığınız sorularda tahmin yürütmeyin ve yalan söylemeyin. Bunun yerine beraber bilgi edineceğinizi söyleyin. İnternetteki her bilginin doğru olmayabileceğini ve uzmanlara güvenmenin en iyi yöntem olduğunu belirtin.
KORUNMANIN MÜMKÜN OLDUĞUNU ANLATIN
Koronavirüsün çocuklar, ergenler ve genç yetişkinlerde hafif seyredebildiğini; çabuk yayılabilse de herkes hijyen kurallarına dikkat ettiğinde korunmanın mümkün olduğunu, büyükanne ve büyükbabasına da zarar gelmeyeceğini, güvende olacaklarını belirtebilirsiniz.
KONUŞMA SONUNDA TEPKİSİNİ GÖZLEMLEYİN
Çocuğunuzla olan konuşmalarınız onun kaygı düzeyini artırmamalıdır. Ona bilgi verdikten sonra ve konuşmayı sonlandırırken çocuğunuzun kaygılı olup olmadığını değerlendirin ve kaygılıysa onu rahatlatacak bir kaç sözle konuşmayı sonlandırın.
Gerek kendi kaygı ve endişenizi, gerekse çocuğunuzun kaygı ve endişesini kontrol edemiyorsanız uzman yardımı almakta mutlaka fayda var…
Korona Virüste Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli 8 Belirtinin detayları için Tıklayınız..!
Henüz resim eklenmemiş.
Henüz video eklenmemiş.
Henüz harita eklenmemiş.